You are currently viewing A zene hatása

A zene hatása

Van valami, ami igazán érdekes abban, hogy az érzelmeinket hogyan befolyásolja a zene, az az, hogy a zenéhez kétféle érzelem kapcsolódik: érzékelt érzelmek és érzett érzelmek .

Ez azt jelenti, hogy néha megérthetjük egy zenemű érzelmi üzeneteit anélkül, hogy valóban éreznénk őket, ami megmagyarázza, hogy egyesek miért élvezhetik a szomorú zenét, nem érzik nyomasztónak.

A valós élethelyzetekkel ellentétben nem érzünk valódi fenyegetést vagy veszélyt zenehallgatáskor, így érzékelhetjük a kapcsolódó érzelmeket anélkül, hogy valóban éreznénk őket – úgy, minthogy ha érzelmeket helyettesítenének.

Mindannyian szeretnénk feldobni magunkat dalokkal, amikor a tennivalók listáin hajtunk keresztül, igaz? De, ami a kreatív munkát illeti, a hangos zene nem biztos, hogy a legjobb megoldás.

Kiderült, hogy a mérsékelt hangszínt a kreativitás édes pontja.  Ez úgy működik, hogy növeli a feldolgozási nehézségeket, ami elősegíti az absztrakt feldolgozást, ami magasabb kreativitáshoz vezet. Más szavakkal, amikor küzdünk (éppen eléggé) azért, hogy a dolgokat a szokásos módon dolgozzuk fel, akkor kreatívabb megközelítésekhez folyamodunk.

Magas hangszint mellett azonban kreatív gondolkodásunk sérül, mert túlterheltek vagyunk és küzdünk az információk hatékony feldolgozásával.

forrás:fastcompany.com